RO | EN

CREDIDAM
Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti

Memento


S-A STINS O STEA

Cu netarmurita durere artistii membri ai CREDIDAM au aflat ca, în seara zilei de 24 februarie 2014, a plecat dintre noi la cele vesnice, Maestrul Nicolae Herlea, cel care a fost supranumit Regele Belcantoului.

Marea stea a scenei lirice românesti a debutat în 1951, cu rolul Silvio din spectacolul Paiate, pe scena Operei Nationale din Bucuresti, al carei prim-solist a ramas. În acelasi an, câstiga Premiul întâi la concursurile internationale de la Geneva, Praga si Bruxelles. Aceste rasunatoare succese au fost urmate de spectacole memorabile pe cele mai mari scene ale lumii: Scala din Milano,Teatrul Balsoi din Moscova, Opera Nationala din Praga, Opera Nationala din Berlin. În perioada 1964-1967, a fost constant colaborator al Operei Metropolitan din New York si a avut numeroase aparitii pe marile scene din Boston, Cleveland sau Detroit.

Despre vocea calda, cu un ambitus exceptional a uriasului artist român, presa de pe toate meridianele a scris în cel mai elogios mod, remarcând naturaletea, expresivitatea si forta interpretarii unei întinse game de sentimente. Calitatile vocii sale si recunoscuta maiestrie artistica, au facut din Nicolae Herlea cel mai cunoscut emisar al scenei lirice românesti, consacrându-l pe firmamentul celor mai renumite stele ale operei care i-au fost parteneri de scena: Montserrat Caballe, Mario Del Monaco, Franco Corelli, Placido Domingo, Giuseppe Di Stefano, Nicolai Ghiaurov, Nicolai Ghiuselev , Giulietta Simionatto, James McCracken, Carlo Bergonzi, Fiorenza Cosotto, Nicolai Gedda, Luigi Alva, Ivan Petrov.


Cred, fara falsa modestie…ca am aruncat si eu un bob de grâu românesc pe marea câmpie a artei interpretative a genului liric. Îmi permit sa afirm aceasta, dupa cei mai bine de cincizeci de ani de daruire neconditionata artei si crezului meu artistic… - marturisea Maestrul Herlea într-un interviu acordat revistei InfoCREDIDAM.


Coleg minunat si om de o rara noblete sufleteasca, Nicolae Herlea nu a fost doar un profesionist desavârsit, ci si un militant activ pentru drepturile artistilor, profund implicat în activitatea Centrului Român pentru Drepturile Artistilor Interpreti, în calitatea sa de membru marcant al Consiliului de Conducere.


Nicolae Herlea a închis ochii pe meleaguri straine, într-un apus de soare, visând la plaiurile românesti care l-au zamislit daruindu-i talentul de a crea valori nemuritoare în patrimoniul cultural al lumii.


Ne alaturam familiei în marea durere pricinuita de disparitia celui care a fost si ramâne Regele Operei, baritonul Nicolae Herlea.


Dumnezeu sa-l odihneasca în pace si lumina vesnica!

   
 
   
A încetat din viata dirijorul, compozitorul si profesorul Emil Simon, conducator al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca, al carei director a si fost în perioada aprilie 1988- iunie 2000.

Artistul s-a nascut la 24 septembrie 1936 si a început studiul pianului la vârsta de 6 ani . A studiat dirijatul de orchestra cu Antonin Ciolan si compozitia cu Sigismund Toduta, la Academia „Gh. Dima” din Cluj, beneficiind si de o Bursa George Enescu. S-a perfectionat la Paris cu Nadia Boulanger, Manuel Rosenthal, Olivier Messiaen, ulterior la Praga si Stockholm cu Sergiu Celibidache.

A colaborat cu marile institutii muzicale din tara si a fost invitat sa dirijeze prestigioase ansambluri din Europa, America si Extremul Orient, repertoriul sau a incluzând peste 3000 de titluri interpretate în 1500 de concerte, un repertoriu vast în toate stilurile si epocile, cu un accent deosebit asupra muzicii secolului nostru (cu 700 de prime auditii de muzica româneasca si universala), multe din lucrari fiind înregistrate la radio si televiziune sau editate pe discuri.

În anul 1999, publicatiile clujene îi acorda „Premiul de excelenta” în domeniul culturii si este nominalizat printre cele 2000 de personalitati proeminente ale culturii secolului XX de catre Universitatea Cambridge. În anul 2001 a fost ales Cetatean de onoare al orasului Cluj Napoca. Presedintia României i-a decernat Ordinul „Serviciu Credincios” în Grad de Cavaler.

Membrii CREDIDAM, colegii artisti deplâng disparitia lui Emil Simon, senior al baghetei, desavârsit profesionist si exemplu de talent si daruire.

Dumnezeu sa-l ierte!
 
   
Ne-a parasit Misu Fotino

Misu Fotino a debutat în teatru înca de la vârsta de 6 ani, alaturi de tatal sau, deasemenea actor, într-o comedie intitulata „Coloniale”, ca partener al neuitatei Silviei Chicos. Îndrumat în tainele actoriei de tatal sau, si angajat la teatrul dramatic din Brasov, a sustinut cu brio examenul de atestare artistica în compania altor viitoare celebritati ale scenei care nu absolvisera Institutul de Teatru: Gheorghe Dinica, Coca Andronescu, Vasilica Tastaman si altii.

La Brasov, Misu Fotino este remarcat în 1956 de marele regizor Sica Alexandrescu, care îi propune sa sustina concursul pentru a evolua pe prima scena a tarii, la Teatrul National “I. L. Caragiale”, pe care l-a slujit cu credinta, talent si pasiune peste cincizeci de ani.

Alaturi de fermecatoarele actrite Carmen Stanescu si Ileana Stana Ionescu creaza personaje comice cu un umor de neegalat, atât pe scena cât si în film si televiziune. În film debuteaza în 1937, cu "Doamna de la etajul II" si are la activ roluri de neuitat în peste 20 de comedii cinematografice.

În 2006, la cea de-a XIV-a editie a Galei premiilor Uniunii Teatrale din România, (UNITER), Misu Fotino a fost premiat pentru întreaga sa activitate.

De asemenea, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) “pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. În februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D – “Arta Spectacolului”, “în semn de apreciere a întregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus în slujba artei scenice si a spectacolului”.

Profund îndurerati, artistii membri ai CREDIDAM regreta disparitia celui care a fost Mihai Fotino, minunat coleg si om al scenei.

Dumnezeu sa-l calauzeasca în pace si lumina vesnica!
 
   

NE-A PARASIT GEO COSTINIU

 

S-a stins din viata, la 11 noiembrie 2013, actorul Geo Costiniu, în varsta de 63 de ani. Geo Costiniu a jucat de-a lungul carierei în peste zece filme si în cateva zeci de piese de teatru, majoritatea pe scena Teatrului Odeon din Bucuresti, pe care îl numea "teatrul sau de suflet". Ultimul spectacol în care a putut fi vazut a fost "Marchizul de Sade", pe scena Teatrului Odeon.

Geo Costiniu s-a nascut pe 23 aprilie 1950 la Bucuresti. Cariera sa de actor a început înca de la 8 ani, cand a început sa fie prezent pe micile ecrane, fiind considerat unul dintre copiii "minune”. Dupa absolvirea Institutului de Teatru, unde i-a avut ca profesori pe Dem Radulescu si Octavian Cotescu, - dupa ce debutase pe scena Teatrului Bulandra, pe cand era student in anul IV, sub indrumarea regizorului Liviu Ciulei - , este repartizat la Teatrul National Iasi (1973 - 1974 ). Un an mai tarziu, este angajat la Teatrul Giulesti din Capitala, actualul Teatru Odeon.
În cinematografie debuteaza în 1972 cu un rol secundar în filmul "Parasutistii" al regizorului Dinu Cocea. Dar rolul care l-a facut celebru îi revine, sase ani mai tarziu, în filmul „Septembrie”, regizat de Timotei Ursu, unde o are partenera pe Anda Onesa.

Ne alaturam, cu neconsolabila durere, colegilor si publicului care l-au îndragit pe cel supranumit candva „fermecatorul Delon” al scenei si ecranului romanesc.

Dumnezeu sa-l odihneasca în pace!

 
   
O VOCE LEGENDARA

S-a ridicat la ceruri ANGELA MOLDOVAN, cea care a fost supranumita privighetoarea cantecului romanesc, maiastra ambasadoare a folclorului nostru national. Celebra cantareata s-a nascut la Chisinau si a absolvit liceul la Suceava, apoi Conservatorul la Cluj. A debutat în 1950 pe scena Operei din Cluj, iar anul 1953 devine solista a Ansamblului „Barbu Lautaru”, iar ulterior, a Ansamblului "Ciocarlia".

Pentru talentul ei stralucitor si pentru remarcabila si unica ei voce, Angela Moldovan a fost solicitata sa interpreteze numeroase roluri si in spectacole de muzica clasica: "Nunta lui Figaro" (Mozart); "Rigoletto" (Verdi); "Hansel si Gretel" (Humperdinck).

Angela Moldovan s-a stins din viata duminica, 13 octombrie 2013, la varsta de 86 de ani, din cauza unor probleme cardiace.
Cu sufletul profund indurerat, colegii artisti, membrii CREDIDAM, aduc un ultim omagiu celei care i-a reprezentat si i-a sustinut prin geniul sau interpretativ si prin exceptionala sa valoare umana.

Dumnezeu s-o odihneasca in pace!
 
   
O VIATA ÎNCHINATA SCENEI

A încetat din viata Violeta Popescu, actrita a Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi, membra a CREDIDAM. Cu o cariera care a început la Iasi în anul 1964, Violeta Popescu a însemnat pentru toti cei care au cunoscut-o - familie, colegi, prieteni, spectatori - un amestec fascinant de tumult si liniste camuflat de acea feminitate speciala si misterioasa mereu cautata de regizori.

Nascuta pe 4 februarie 1941, la Bucuresti, a absolvit, în 1964, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale". Din acelasi an a devenit actrita a Teatrului National "Vasile Alecsandri" Iasi, caruia i-a închinat întreaga cariera si unde a dat viata catorva zeci de personaje, dintre care Ana în "Despot Voda", de Vasile Alecsandri, Nina Zarecinaia în "Pescarusul", de A.P. Cehov, Margareta în "Gaitele", de Alexandru Kiritescu, Hermiona în "Poveste de iarna", de William Shakespeare, Ivona în "Ivona, principesa Burgundiei", de Witold Gombrowicz, Elena Nicolaevna în "Copiii soarelui", de Maxim Gorki, Katherine în "Noaptea tacerii, noaptea singuratatii", de Robert Anderson, Marchiza în "Jacques fatalistul", de Denis Diderot, Veta în "O noapte furtunoasa", de I. L. Caragiale, Anna Petrovna în "Ivanov", de A. P. Cehov, Martha în "Cui i-e frica de Virginia Woolf ?", de Eduard Albee.

Colegii si artistii membri ai CREDIDAM îsi exprima profunda tristete fata de disparitia Violetei Popescu, actrita care a încantat publicul iesean si nu numai, prin bogatia personajelor întruchipate cu sarguinta, cu naturalete si rafinament.

Dumnezeu s-o aiba în paza sa!
 

Aducem un pios omagiu profesorului, actorului si regizorului Catalin Naum, plecat dincolo la varsta de 74 de ani, legendarului mentor al Teatrului Studentesc „Podul”.

Pedagog stralucit si creator de scoala teatrala, Catalin Naum a transmis multor generatii de mari actori, un mod special de a gandi si de a trai actul artistic.

Cu patima si talentul sau, cu modul de a trai, de a fi, de a explica, de a gandi, Catalin Naum a dat, unor întregi generatii de actori imboldul de a nu accepta stagnarile, de a învata si de a se perfectiona în permanenta.


Dumnezeu sa-l odihneasca în pace!

 

Cu profunda tristete am aflat de încetarea din viata a actorului si regizorului Bujor Macrin, vineri, 29 martie 2013.

Nascut la 13 mai 1942, Bujor Macrin a absolvit în 1966 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti si, timp de aproape 45 de ani, a dat viata unor personaje memorabile pe scena teatrului "Maria Filotti" din Braila.

În calitate de actor, a fost cunoscut si pe platourile de filmare, jucand în filme ca: "A unsprezecea porunca" (1990), în regia lui Mircea Daneliuc, "Cei care platesc cu viata" (1988), în regia lui Serban Marinescu, "Cel mai iubit dintre pamanteni" (1992), regia Serban Marinescu, "Aceasta lehamite" (2003), regia Mircea Daneliuc, si "Legiunea straina" (2006), în regia lui Mircea Daneliuc.

Colegii artisti de la CREDIDAM, publicul care l-a cunoscut si l-a aplaudat pentru munca sa neobosita si pentru talentul sau deosebit, îsi exprima profundul regret pentru disparitia apreciatului artist.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

 
   
Artistii membri ai CREDIDAM au aflat cu nespusa tristete ca a încetat din viata Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actrite de teatru si film din Romania, marti, 19 martie 2013.

Nascuta la 19 iunie 1941, în Bucuresti, a debutat la varsta de 17 ani în rolul principal din filmul “Valurile Dunarii” în regia lui Liviu Ciulei, film care a obtinut succese rasunatoare la festivalurile internationale ale timpului.

Remarcabila prezenta actoriceasca, pentru distinctia si eleganta sa, artista a fost distribuita înca de pe bancile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografie în roluri remarcabile în teatru si în opere cinematografice care au facut istorie în arta interpretativa romaneasca. A colaborat cu mari regizori romani, printre care Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Ion Popescu - Gopo, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Pita sau Mircea Veroiu, construind personaje memorabile. Pantru rolul din filmul “Rautaciosul adolescent”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, Irina Petrescu a obtinut, în 1968, unul dintre cele mai importante premii internationale din palmaresul ei, pentru cea mai buna interpretare feminina la Festivalul de la Moscova.

Într-unul din rarele interviuri pe care le-a acordat presei, artista marturisea motivele pentru care, în ultimii ani, aparitiile ei se împutinasera: Înainte, artistii erau priviti cu condescenta, cu un respect captusit cu dragoste. Acum, respectul este înlocuit cu admiratia pentru contul din banca. Artistii fiind mult sub cota de interes a curiozitatii publice sunt priviti astfel: „Asta care are 18 milioane de lei pe luna?". Apoi, este si o grija a mea de a nu obosi publicul care, oricat de îngaduitor ar fi, nu trebuie agresat.

Membra a CREDIDAM, actrita Teatrului Bulandra si-a închinat existenta scenei si ecranului pe care le-a servit cu pasiune si daruire, dedicand fiecare aparitie publicului care a iubit-o si a respectat-o ca pe o mare si talentata profesionista.

Regretandu-I disparitia, colegii de la CREDIDAM îsi exprima profunda pretuire pentru Irina Petrescu, cea care a fost considerata ani la randul un exemplu de verticalitate si etalonul de frumusete si talent în arta interpretativa romaneasca.

Dumnezeu s-o tina aproape!
 
   

A încetat din viata, în ziua de 3 martie 2013, marele actor Dumitru Rucareanu, la varsta de 81 de ani.

Actor al Teatrului de Comedie din Bucuresti si membru marcant al CREDIDAM de mai bine de zece ani, Dumitru Rucareanu s-a nascut pe 26 octombrie 1932, la Ghimbav, în judetul Brasov, si a absolvit Facultatea de actorie la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie I.L. Caragiale din Bucuresti în 1956.

De-a lungul carierei în care a interpretat memorabile roluri pe scena sau în filme, a primit numeroase distinctii si premii, între care trofeul de excelenta la Gala Festivalului Comediei Romanesti din 2010. Totodata, el a fost propus sa primeasca premiul pentru întreaga activitate la gala UNITER din acest an.

Disparitia lui Dumitru Rucareanu lasa un mare gol în galeria artistilor memorabili ai Teatrului romanesc.
Profund îndurerati, colegii artisti membri ai CREDIDAM, sunt, în aceste grele momente, alaturi de familia îndoliata.

Dumnezeu sa-l aiba în paza sa!

 
   
UN ADIO LA SCENA DESCHISA

Diana Cheregi, cunoscuta actrita a Teatrului de stat din Constanta, membra CREDIDAM, a parasit aceasta lume, duminica, 3 martie 2013, la vîrsta de 63 de ani.

Diana Cheregi a fost mai mult decat o artista si un pedagog cu vocatie, a fost un „om frumos”, care a facut parte din stirpea rara a celor atinsi de harul creatiei. A ars intens pe rugul creatiei, al muzei Thalia, pe care a iubit-o cu veneratie.
Actrita Diana Cheregi a venit pe lume pe 15 iunie 1949. În 1972 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale“ din Bucuresti, profesand, timp de un an, la Teatrul din Botosani. Din 1973, Diana Cheregi s-a dedicat întru totul scenei constantene, unde a interpretat roluri memorabile în comedii, drame, tragedii antice, spectacole de teatru-dans. Din 1998 s-a dedicat învatamantului, fiind membru fondator al Facultatii de Arte din Constanta.

Pentru colegii de breasla, pentru colegii de la CREDIDAM, dar si pentru publicul care a îndragit-o, rasplatindu-i de fiecare data creatia cu aplauze, ramîne de neuitat amintirea celei considerate Doamna a scenei constantene.

Dumnezeu s-o ierte!

CREDIDAM

 
   
A murit actorul Victor Radovici

Actorul Victor Radovici a încetat din viata, in urma unei suferinte îndelungate, în noaptea de vineri, 18 ianuarie, ora 2.30.
Victor Radovici s-a nascut la 26 august 1936 si urma sa împlineasca în aceasta vara 77 de ani. Primul succes în teatru l-a avut în 1953, cu spectacolul ”Nota zero la purtare”.

A facut parte din grupul care a fondat cu mare entuziasm Teatrul Tineretului din Piatra Neamt. S-a remarcat pe scena din Piatra Neamt în rolurile Contele Almavia din ”Nunta lui Figaro” si în Silvester din ”Vicleniile lui Scapin”. Timp de patru ani, între 1960 si 1964 a jucat la Teatrul ”Toma Caragiu” din Ploiesti, iar din 1964 se dedica teatrului pentru copii, atat ca actor, cat si ca regizor. În 1984 devine director adjunct artistic la Teatrul ”Ion Creanga”, iar în 1990 îl urmeaza pe maestrul Ion Lucian la nou înfintatul Teatru Excelsior, fiind director adjunct. La Teatrul Excelsior a jucat si a regizat zeci de spectacole dintre care amintim: ”Nu treziti un copil care viseaza”, ”Cocoselul neascultator”(unde semneaza regia alaturi de maestrul Ion Lucian), ”Capitanul Val-Vartej si vasul-fantoma”, ”Degetica” ”Fetita cu chibrituri” (ultimele doua spectacole poarta semnatura sa regizorala).

A fost cunoscut de o lume întreaga, pentru ca împreuna cu trupa Teatrului Excelsior a efectuat turnee în lumea întreaga: Franta, Japonia, Canada, Belgia, Elvetia, SUA.

Destinul artistic si uman al lui Victor Radovici se leaga de cel al Teatrului Excelsior, al carui fondator a fost, împreuna cu maestrul Ion Lucian, actorii Vasile Menzel, Genoveva Preda, Paula Sorescu-Lucian, Daniela Anencov, secretarul literar Gabriel Blebea si actualul director al teatrului, Aurel Mitran.

În 1990 pornea la drum într-o aventura teribila, iar de atunci fiecare clipa si-a petrecut-o la Teatrul Excelsior.

A fost si un profesor eminent, fiind îndrumatorul mai multor generatii de actori la Facultatea de Arte a Universitatii Hyperion. De altfel, opt dintre actorii promotiei 2001 au devenit actori ai Teatrului Excelsior.

Victor Radovici ramane vesnic în sufletele noastre.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

 
   
Ne-a parasit pentru totdeauna regizorul Sergiu Nicolaescu, în dimineata zilei de 3 ianuarie 2013, la vîrsta de 82 de ani.

Cunoscut ca autor al unei impresionante filmografii, Sergiu Nicolaescu a vazut lumina zilei în 1930, în Targu-Jiu. El a trait din plin bombardamentele din '44, din Timisoara, a fost martorul abdicarii regelui Mihai, a asistat la schimbarea a doi dictatori comunisti, a trecut printr-o controversata revolutie, a realizat zeci de filme si scenarii. Dintre acestea, Supravietuitorul, Cu mainile curate sau Pistruiatul reprezinta repere indiscutabile în cinematografia romanesca, prin scenele de actiune si prin fiorul de patriotism al mesajului.

Implicat în evenimentele din decembrie 1989 si, apoi, factor activ în viata politica a Romaniei în calitate de parlamentar, Sergiu Nicolaescu, declara într-un interviu: „Cu toate ca provin dintr-o familie de burghezi, nu ne-am cerut bunurile nationalizate înapoi. Îmi pare rau ca s-a furat totul, dar si mai rau îmi pare ca nu o sa apuc ziua în care sa vad ca ceva se misca spre bine. Eu nu am facut niciodata politica, am fost un independent de felul meu. Doar ca mi-am urmarit un crez: eu sunt om de stanga si asa voi ramane.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
 
   
TEATRUL ROMANESC ÎN DOLIU

Dupa o lunga si grea suferinta, în ziua de 21 noiembrie 2012, ne-a parasit actorul Serban Ionescu.
Apreciatul si îndragitul artist s-a nascut în urma cu 62 de ani în Corabia si si-a descoperit pasiunea pentru teatru înca din timpul liceului. Dupa patru tentative, a intrat la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica la clasa lui Amza Pelea. Dupa absolvire, a fost repartizat la Teatrul din Petrosani, care a fost o rampa de lansare pentru talentatul actor. Evolutiile sale artistice au continuat pe scenele Teatrului Mic, Teatrului din Sibiu, Teatrului de comedie si Teatrului Odeon. Dupa anul 2001 a putut fi admirat în productiile Teatrului National Bucuresti (TNB), al carui actor a fost pana la sfarsitul vietii sale.

Paralel cu rolurile memorabile din spectacolele de teatru, Serban Ionescu a avut si o intensa activitate cinematografica. În 1980 regizorul Mircea Muresan l-a distribuit în rolul principal din tulburatoarea productie cinematografica "Ion - Blestemul pamantului, blestemul iubirii", care l-a consacrat ca actor de film. A fost apoi solicitat în numeroase productii romanesti si straine, precum: "Horea", "Padureanca", "Furtuna în Pacific", "Mircea", "Sobolanii rosii", "Meurtres par procuration", "Al matale, Caragiale", "Pacala se întoarce", "Om sarac, om bogat".

În ultimii ani a jucat în filmele: "Umilinta" (2011), "Websitestory" (2010), "Dincolo de America" (2008), dar si în serialele de televiziune "Anticamera" (2008) si "Fetele marinarului" (2008).

În 2010, starea de sanatate a lui Serban Ionescu s-a înrautatit, actorul fiind diagnosticat cu borelioza, o boala grava provocata de întepatura unei capuse.

Pretuit pentru talentul si modestia sa, atît de marele public cît si de colegii de breasla, Serban Ionescu lasa, prin disparitia sa un nou loc gol în arta interpretativa romaneasca.
Ileana Stana Ionescu: "Îmi pare rau ca trebuie sa vorbesc despre un subiect atat de naprasnic. Sunt profund afectata, dar mai bine ca s-a terminat acest chin. Sa-l odihneasca Dumnezeu!
Medeea Marinescu: "Daca exista o raza de lumina, e amintirea lui ca om si a rolurilor pe care le-a lasat în urma, iar o a doua este fiul sau, pe care l-a adorat. O sa am tot timpul amintirea lui frumoasa si luminoasa".
Florin Zamfirescu: "Lasa în urma roluri, o amintire a celor care l-au iubit, un copil, si ne lasa pe toti în urma. Serban Ionescu a plecat. Într-un fel ma bucur ca a scapat de chin, pentru ca stiu prin ce a trecut.”
Oana Pellea: "Pentru mine o sa ramana Pelicanu' ...studentul cu zambet timid, înalt si ca un argint viu, talentat si iubit de profesorul lui, Amza, ce ne venea în casa, cu respect si iubire. Mi-a fost si o sa-mi fie drag. Dumnezeu sa te odihneasca, Serban Ionescu!"

Coplesiti de pierderile inconsolabile pe care le sufera în ultima vreme teatrul romanesc, artistii de la CREDIDAM trimit un gînd de liniste sufletului lui Serban Ionescu.


Dumnezeu sa-l odihneasca în pacea si lumina vesniciei!

 
   
IURIE DARIE A MURIT, DUPA LUNI DE SUFERINTA.

S-a stins din viata, în noaptea de 10 noiembrie 2012, actorul Iurie Darie, unul din simbolurile dragi copilariei noastre. Nu poate fi stearsa din memoria tîncilor de-acum cincizeci de ani imaginea frumosului si talentatului Iura care, în compania celebrilor Aschiuta si Mihaela, ilustra, desenînd cu o inegalabila usurinta, povesti pline de haz si întelepciune.

Iurie Darie s-a nascut în 1929 si a debutat în cinematografie în 1953, alaturi de Marga Barbu si Liviu Ciulei, dupa ce a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa celebrei Marietta Sadova. A fost un apreciat actor al Teatrului de Comedie din Bucuresti, sub conducerea lui Radu Beligan, si a jucat în zeci de spectacole si filme de lung metraj. Regizorul Mircea Dragan l-a distribuit în seria „Brigada Diverse”, avîndu-i ca parteneri pe Toma Caragiu si pe Sebastian Papaiani. Dupa 1990 a jucat, împreuna cu sotia sa, Anca Pandrea, în mai multe telenovele romanesti.

Apreciat de public si critica de teatru si film, dupa mai bine de 60 de ani de cariera teatrala si cinematografica, lui Iurie Darie i s-a conferit premiul Gopo pentru întreaga activitate si a primit o stea pe Aleea Celebritatilor - Walk of Fame din Capitala.

Fie-i sufletul în pace acolo unde s-a dus!

 
   
DISPARITIA UNUI SIMBOL

A încetat din viata Benone Damian, violonist de marca, cunoscut ambasador al folclorului romanesc peste hotare. Cu o activitate prodigioasa la Filarmonica George Enescu, colaborator apropiat al celebrilor Constantin Silvestri si George Georgescu, artistul s-a remarcat mai ales prin aplecarea sa înspre creatia folclorica, pe care a promovat-o peste douazeci de ani sustinînd spectacole memorabile în strainatate, cu preponderenta în Elvetia.

Împreuna cu formatia sa instrumentala, el a lansat, sub egida Electrecord, seria de CD-uri "Tresor folkloriques roumains" care impresioneaza prin muzicalitatea, sensibilitatea de exceptie si prin modul de interpretare. Dintre titlurile prezente pe acest album amintim: "Hora staccato", "Geampara", "Hora munteneasca din Teleorman", "Sîrba olteneasca"si "Ciocîrlia".

Benone Damian s-a nascut într-o familie de tarani din Întorsura Buzaului si a fost fermecat, înca de la patru ani, de muzica si instrumentele lautarilor. La noua ani, a început sa învete vioara. S-a consacrat muzicii, studiind la Conservatorul de Muzica din Bucuresti, iar în 1970 si-a format propria orchestra, dupa care a devenit cunoscut si în Franta, Belgia, Luxemburg, Olanda, Danemarca, dar si în Canada si SUA.

Disparita lui Benone Damian lasa un mare gol în folclorul nostru.

Prin plecarea lui am pierdut un prieten si un coleg exceptional, dar si un simbol al artei interpretative.

Dumnezeu sa-i dea odihna meritata!
 
   

S-A MAI STINS O VOCE DE AUR


Cu nemarginita durere am aflat ca soprana Mirela Zafiri (Zafeiris), prim solista  a Operei din Brasov si membra CREDIDAM, a încetat din viata  în plina ascensiune profesionala, la vîrsta de 43 de ani.

Artista, doborîta de un cancer necrutator, a aparut ultima oara pe scena Operei din Brasov pe 31 martie si va fi înmormîntata la Lugoj, orasul în care a vazut lumina zilei.

Mirela Zafiri (n. Lazarescu), a studiat pianul, viola si chitara înca din primii ani de scoala. A obtinut licenta în canto la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti în 1997, la clasa profesor universitar Georgeta Stoleriu si Masteratul în specializarea Arta vocala, la aceeasi clasa, în 1999.

În anul 2008, obtine titlul de Doctor în stiinta al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Un an mai tarziu, Mirela Zafiri a reusit o performanta unica în lumea muzicii clasice romanesti, lansand trei CD-uri, dintre care unul triplu. Pentru aceasta performanta, soprana a fost desemnata „omul anului” la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Desi nedrept de scurta, cariera muzicala exceptionala a solistei a fost încununata cu numeroase premii obtinute la prestigioase concursuri si festivaluri: laureata la Festivalul – Concurs "Mihail Jora", Bucuresti, 1998, (Lied), Festivalul – Concurs, ”Ionel Perlea”, Slobozia, 1999, (Lied), Premiul ”Actualitatii Muzicale” pe anul 2000 (Lied), Premiul 1 la Concursul European ”Euterpe” Taranto, Italia, 2002, (canto), Premiul 1 la Concursul ”Citta' di Castelfidardo”, Ancona, Italia, 2003, (canto), Premiul 1 si Trofeul de Aur la Festivalul Artelor din Phenian, Coreea, 2003, (canto), Premiul de Excelenta la Festivalul National al liedului romanesc, Brasov, 2003, Marele Premiu si Trofeul ”Crizantema de Aur”, Targoviste, 2004, (romante).

Mirela Zafiri a realizat numeroase înregistrari radio si a scris despre “Fenomenul Mozart”, carte aparuta în 2006  la Editura Universitatii Nationale de Muzica. Cele peste 120 de concerte sustinute ca solista pe scenele din Italia, Grecia si Spania, precum si numeroasele prezente la festivaluri nationale si internationale i-au relevant valentele interpretative si i-au adus elogii din partea presei de specialitate.

Disparitia sa prematura de pe scenele lumii înseamna o pierdere inconsolabila pentru arta vocala romaneasca si pentru publicul iubitor al cantoului clasic.

Dumnezeu sa-i dea pace vesnica!

CREDIDAM
 
   
O VIATA INCHINATA TEATRULUI

S-a stins din viata în noaptea de 5 august 2012, dupa o suferinta indurata cu mult curaj si ascunsa cu discretie, regizorul si directorul Teatrului Evreiesc de Stat, Harry Eliad, la virsta de 84 de ani.


Considerat una din figurile cele mai de seama ale teatrului idis mondial, Harry Eliad s-a nascut la 8 octombrie 1927 la Craiova si a învatat la Liceul Evreiesc si la Liceul Fratii Buzesti, apoi la Conservatorul Cornetti.A debutat in stagiunea 1949 – 1950 la Teatrul National din Craiova. A fost numit apoi, director al Teatrului de Stat din Ploiesti, dupa plecarea de-acolo a bunului sau prieten Toma Caragiu. Din decembrie 1989, Harry Eliad a devenit director al Teatrului Evreiesc de Stat (TES), pe care l-a condus pana la sfarsit cu pasiune si intelepciune si, mai ales, cu o parinteasca intelegere pentru toti actorii teatrului. Scenarist, regizor si profesor, Harry Eliad s-a impus drept o personalitate incontestabila a miscarii teatrale din Romania, facind din teatrul in limba idis o adevarata tribuna a spiritului umanist.


„Ca sa zic asa, partidul meu e teatrul evreiesc. Caut ca la TES sa se joace cat mai mult cu putinta spectacole in limba idis, pentru ca astfel sa devina cunoscute unui public cat mai larg comorile literaturii idis. Jucam mult si in limba romana. Acest teatru este slujit de actori de mai multe nationalitati care s-au pus in slujba acestei idei a universalitatii. Iar politica mea e aceasta: sa aduc aici actori remarcabili, sa introduc in repertoriu piese bune si foarte bune si sa atrag drept colaboratori niste regizori cu exigente artistice foarte inalte" – acesta i-a fost crezul care l-a calauzit in extraodinara munca de a conferi Teatrului Evreiesc din Romania o aura speciala in constiinta publicului.


A fost animator si conducator a 29 de turnee internationale ale acestui teatru si a colaborat cu mari actori si regizori ai teatrelor din Romania, din SUA si din Germania.

Harry Eliad a scris numeroase articole si studii despre arta actorului si a regizorului.

A fost prim-vicepresedinte al Fundatiei Culturale ‘Avram Goldfaden’ si membru in Consiliul de Conducere al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

In anul 2002, presedintele Romaniei l-a decorat cu Ordinul Meritul Cultural in Grad de Cavaler.

Odineasca-se in pace vesnica!

Colegii de la CREDIDAM

 
   
APLAUZE LA FINAL

Am aflat cu deosebita tristete despre disparitia stralucitului nostru coleg, actorul Dan Sandulescu de la Teatrul Dramatic din Brasov, membru CRDEDIDAM, care a incetat din viata la data de 21 iulie 2012, la virsta de 73 de ani.

Pe numele adevarat Dan Constantin Dragos, artistul s-a nascut la 4 august 1939, la Sibiu. A terminat Liceul Gheorghe Lazar din aceeasi localitate, in 1956, intentionind sa urmeze cariera de medic. Dragostea pentru teatru l-a impins insa sa aleaga Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie, unde a intrat in anul 1960. Din 1964, cind absolva cursurile IATC, este angajat la Teatrul “Sica Alexandrescu”, pe atunci Teatrul Dramatic, din Brasov, caruia i-a ramas fidel pina in ultima clipa. Pe scena brasoveana are ocazia sa interpreteze roluri memorabile: Versinin din „Trei surori“ de A.P. Cehov, Gilu din „Mormintul calaretului avar“ de D.R. Popescu, John Proctor din „Vrajitoarele din Salem“ de Arthur Miller, Ion din „Acesti ingeri tristi“ de D.R. Popescu.

In acelasi timp, imparte cariera de slujitor al scenei cu cea de actor de film. Regizori celebri il distribuie in filme de mare succes: Horea (1984) - Mircea Muresan, Vlad Tepes (1979) - Doru Nastase, Nostradamus (1994) – Roger Christian, Ambasadori, cautam Patrie ( 2003) – Mircea Danieliuc, The Profecy: Forsaken (2005) – Joel Soisson, Caved In (2006) – Richard Pepin sau Youth Without Youth (2007) – Francis Ford Coppola.

Colegii de scena si-l vor aminti mereu pe Dan Sadulescu drept un om cu inima de aur, sincer si respectuos, incapabil sa gindeasca si sa spuna ceva rau despre cineva, avind numai cuvinte de lauda despre cei care si-au dedicat viata slujirii actului artistic de cea mai inalta tinuta.

Ne alaturam familiei indurerate si tuturor celor care l-au cunoscut si pretuit pe Dan Sandulescu si exprimam cele mai sincere regrete pentru disparitia lui.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Colegii de la CREDIDAM
  • Artisti:      Luni - Joi      10.00-13.00
  • Utilizatori: Luni - Vineri      09.00-17.00
 
 
Datele dumneavoastra personale sunt prelucrate de CREDIDAM potrivit notificarii nr.8338, în conformitate cu Legea nr.677/2001, în scopul îndeplinirii atributiilor legale de colectare si repartizare. Datele pot fi dezvaluite unor terti în baza unui temei legal justificat. Va puteti exercita drepturile de acces, de interventie si de opozitie, în conditiile prevazute de Legea nr.677/2001, printr-o cerere scrisa semnata si datata, trimisa pe adresa CREDIDAM.

© 2009 - 2014 Credidam